frnlen
Invité du mois:   Door de redactie

Invité du mois:  Door de redactie

/ Invité du Mois / Monday, 25 April 2022 08:49

Œil d’humanité :  Uw presentatie ?

JonaRaeymaekers: Ik ben Jonas Raeymaekers, ondersteuner van 4de Pijlerinitiatieven.

Het 4de Pijlersteunpunt ondersteunt iedereen in Vlaanderen die werkt aan internationale solidariteit in het buitenland én geen ngo-erkenning heeft. Op dit moment zijn er 850 personen of organisaties bekend bij ons. Zij hebben allemaal een project in een ander land waar ze het leven van andere mensen willen verbeteren. Zij kunnen bij ons terecht met al hun vragen en wij zoeken naar het antwoord. Daarnaast organiseren wij heel wat vormingen en netwerkmomenten.

Œil d’humanité :  U organiseert forums in het kader van de samenwerking tussen België en de zuidelijke landen? Kunt u ons vertellen wat het doel van deze forums is?

Jonas Raeymaekers : Die momenten hebben 3 doelstellingen:

  1. Elkaar leren kennen.Meestal zijn de organisaties in onze achterban kleine organisaties die volledig met vrijwilligers werken. Het is niet gemakkelijk om dan een sterk netwerk uit te bouwen. Daarom vinden wij het belangrijk om elkaar te leren kennen en elkaar te kunnen helpen.
  2. Inspiratie krijgen over een specifiek thema.Deze forums gaan altijd over een specifiek thema zoals bijvoorbeeld op 21 mei. Dan organiseren we een forum over de vaccinongelijkheid in Afrika. We nodigen sprekers uit die volgens ons iets interessants vertellen over dat thema.Op die manier geven we de 4de Pijlerorganisaties de kans om te groeien en op de hoogte te blijven van actuele thema’s. Het is nooit onze bedoeling om deze mening op te dringen of mensen te verplichten om vanaf nu hun project anders aan te pakken. Het is wel onze bedoeling om mensen te inspireren, zij doen er uiteindelijk zelf mee wat ze willen.
  3. Uitwisselen van informatie en ideeën

Wij geloven dat alle aanwezigen expert zijn in wat ze doen. Ze hebben zeker al dingen geleerd die andere personen kunnen gebruiken. Maar dan is het belangrijk om elkaar ook te ontmoeten en die ideeën uit te wisselen met elkaar. Dat willen wij faciliteren, daarom voorzien we altijd genoeg tijd om met elkaar te praten.

Œil d’humanité :  U hebt verschillende forums georganiseerd? Hoe beoordeelt u de resultaten van de reeds georganiseerde ontmoetingen?

Jonas Raeymaekers: Zeer positief. Vooral omdat de deelnemers zelf onze momenten altijd zeer positief beoordelen. Wij vragen na elk evenement om een eveluatie in te vullen en gemiddeld krijgen wij een 8,5 op 10. Daar zijn we best trots op.

Wat ik vooral belangrijk vind ik dat we telkens opnieuw mensen bij elkaar brengen die elkaar nog niet kennen. Mensen die blijven hangen om met elkaar te praten en die op het einde blij zijn dat ze elkaar hebben ontmoet. Er zijn zo veel personen en organisaties uit Vlaanderen en Brussel actief in internationale solidariteit. Waarschijnlijk ook iemand in het land waar jij actief bent. Dan is het heel fijn om elkaar te ontmoeten.

Daarnaast werken we vaak samen met andere organisaties die goed weten welke thema’s vandaag belangrijk zijn. Zo organiseren we alleen forums rond onderwerpen waar mensen vragen over hebben. Ook die samenwerking is belangrijk voor ons en evalueren we positief.

Œil d’humanité : Doet u campagne voor NGO's die in de zuidelijke landen werken? Welke moeilijkheden bent u tegengekomen?

Jonas Raeymaekers   :  Nee, wij voeren geen campagne voor 4de Pijlerorganisaties.

Œil d’humanité :  Welke adviezen kunt u geven aan alle verenigingen /stichtingen die subsidies zoeken voor projecten die zij in het zuiden gaan uitvoeren?

Jonas Raeymaekers : org dat je project voldoet aan de 5 basiswaarden. Dan heb je een grotere kans dat de subsidiegever jouw project goedkeurt.

 

5 Bouwstenen voor een goed project | 4e Pijler

5 Bouwstenen voor een goed project 5 Bouwstenen voor een goed project Zoals gedefinieerd door het 4de Pijlerpane...

 

 

Een goede voorbereiding is alles. Maak je project concreet en duidelijk.Wat ga je doen? Voor welke doelgroep? Waarom is dat nodig om te doen? Waarvoor ga je het geld gebruiken?Zorg voor duidelijke doelstellingen, een gedetaileerde begroting en hou de uitgaven goed bij. Als je dat allemaal hebt, dan kan je dat eenvoudig gebruiken als je een subsidie gaat aanvragen. Moet je al deze informatie nog verzamelen net voor de subsidieaanvraag, dan zitten er waarschijnlijk fouten in en ben je te laat.

  1. Verzin dit alles niet vanuit België. Waarom zouden wij zeggen wat iemand in een ander land nodig heeft. Zorg dat je daar een partnerorganisatie hebt die jou vertelt wat de noden zijn en d projecten zelf uitvoert. Zodat jij in België subsidies kan aanvragen en doorstorten. Een sterke partnerorganisatie die het stuur van het project in handen heeft, is heel belangrijk voor de meeste subsidiegevers.
  2. Ga subsidies vragen bij jouw gemeente en provincie, maar vergeet niet dat je ook zelf een deel moet verzamelen. Je moet vaak rond 20 à 30% eigen middelen hebben om de rest als subsidies te krijgen.

Please publish modules in offcanvas position.